Risotto cu legume

de radu_popovici in Mancaruri de post, 17 Apr 2011 | 7933 vizualizari

 

Risotto este preparatul cu orez cel mai popular al bucatariei italiene. Se foloseste un prez special, cu bob scurt, iar textura corecta a preparatului este una cremoasa si matasoasa, boabele de orez ramanand totusi separate si putin al dente.

 

INGREDIENTE

  • 100 g mazare congelata
  • 5-6 ciuperci champignon proaspate, feliate
  • 1 morcov mare, taiat cubulete
  • 600 ml fond de pui, sau de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
  • 2 linguri de unt
  • 1/2 lamaie, sucul si coaja rasa de la
  • 2 linguri de ulei de orez Riso Scotti
  • 2 lingurite de curry
  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 200 g orez pentru risotto de la Riso Scotti
  • 120 ml vin alb, sec
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 60 g branza Parmesan, rasa
  • frunze proaspete de marar, pentru decor
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto cu legume:

Se pun feliile de ciuperci intr-un castron, se sareaza, se pipereaza din belsug si se presara cu curry. Se amesteca bine, se acopera castronul si se lasa la marinat pana ii vine randul la gatit.

Se incinge fondul intr-o oala. Intr-o tigaie mare, se incinge jumatate din ulei impreuna cu untul; se adauga ceapa si usturoiul si se calesc la foc mic, circa 5 minute, fara sa se coloreze. Cand vegetalele sunt moi, se adauga orez si se mareste flacara. 

 Orezul va incepe sa se prajeasca putin, asa ca trebuie amestecat continuu. Dupa 1 minut va fi putin translucid. Atunci se adauga vinul si se amesteca in continuare, pana ce lichidul este aproape absorbit.

Odata ce vinul a fost absorbit de orez, se adauga un polonic cu fond. Se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba molcom, amestecand continuu. Se tot adauga polonice cu bulion, pe masura ce cantitatea de lichid anterioara a fost absorbita, amestecand pentru ca amidonul sa iasa din boabele de orez. Acest proces va dura cam 15-20 de minute.

Intre timp, se incinge intr-o tigaie restul de ulei. Se adauga ciupercile si morcovii si se soteaza la foc iute, amestecand ocazional timp de 3-4 minute, sau pana ce sunt facute si rumenite uniform. La sfarsit se adauga coaja si sucul de lamaie.

Separat se fierbe mazarea 5-6 minute, sau pana ce este frageda.

Cand se adauga ultima transa de bulion, se adauga si ciupercile, mazarea si morcovii; se amesteca bine 1 minut, ca sa se incinga. Cand boabele de orez sunt fragede se ia tigaia de pe foc, se adauga restul de unt, si branza Parmesan. Se amesteca bine, apoi se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa stea 2-3 minute. Aceasta etapa este foarte importanta, caci permite orezului sa capete textura cremoasa si suculenta. 

Se serveste risotto-ul imediat, cat timp isi pastreaza textura corecta, presarat, eventual, cu putina branza Parmesan, proaspat rasa, si decorat cu marar proaspat.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto cu legume" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Pleurotus pane cu garnitura de orez